zaterdag 20 augustus 2011

Sint Janskruid

Het Sint janskruid is een inheemse vaste plant, die van mei tot augustus bloeit met mooie gele bloemetjes.
De bloemen zijn geel, maar als de ze kneust komen er een roestbruine vlekken vanaf!
Die kleurstof zit in kleine gaatjes die je goed in het blad kunt zien. Daarom dacht men vroeger dat Sint Janskruid alle slechte mensen goed maakte en daarom nam de duivel wraak. Maar het Sint Janskruid won van de duivel en de gaatjes in het blad zijn de tantafdrukken van de duivel. Men hing er boeketjes van op tegen kwade geesten en heksen. 

Tegenwoordig weten we dat het bij lichte depressies, shock en hysterie helpt, dus dat kwaadverdrijvende eigenschappen had is toch een beetje waar. 3 maal daags een kop thee ervan helpt tegen de hierboven genoemde gevallen. Ook help Sint Janskruid bij gevoelige darmen en sommige blaas ontstekingen. 

Je kunt er ook heel goed olie van trekken. Plukt de bloemen en doe ze in een flesje tot die ongeveer halfvol is, giet er olijfolie van goede kwaliteit erover en wacht een maand of een paar weken langer tot de olie dieprood is gekleurd. Zeef de olie en doe het in een flesje. Smeer het op de huid bij rug of zenuwpijn en op lichte brandwondjes. 

Het heet Sint Janskruid omdat het vroeger op Sint Jan(24 juni) werd geplukt. Dan is de zon op haar hoogste punt en zit er de meeste geneeskrachtige stoffen inzitten. 

                                                                           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten