vrijdag 29 juli 2011

Sinaasappeltjes Van Oranje

Dit is een overheerlijke jam en Dick Kroes heeft hiermee de Landleven Jamwedstrijd 2010 gewonnen.
Jam van winterwortel, sinaasappelsap en appelsap klinkt misschien een beetje vreemd maar de jam wordt echt mega lekker!
De 3:1 geleisuiker is volgens mij niet in Nederland verkrijgbaar maar wel in Duitsland. Als je er in aan kan komen moet je wat meer 2:1 geleisuiker doen.

Voor 6 potjes
Ingrediƫnten
-1kg winterwortel(800 g schoongemaakt gewicht)
-3,5 dl (zelfgemaakt) appelsap
-3,5 dl vers geperst sinaasappelsap
-500 g geleisuiker (3:1)
-60 ml abrikozenlikeur

Bereidingswijze
Maak de wortels schoon en snijd ze in plakken. Kook de wortels tot ze goed gaar zijn.
Giet het water af en voeg de appel- en sinaasappelsap toe. Pureer het geheel en roer er de geleisuiker door.
Breng aan de kook en voeg als laatste de likeur toe. Kook de jam daarna niet meer door. Giet de jam in potjes en draai er de deksel op. Laat afkoelen op het aanrecht.

3 opmerkingen:

  1. Dat klinkt goed! Weet je ook hoeveel meer geleisuiker je dan moet gebruiken? Ik heb nog nooit jam gemaakt dus een beetje raad is welkom! :)
    Leuke blog trouwens! kwam hier via moestuinforum.
    Ik zit zelf ook op blogspot:
    paulineperenboom.blogspot.com

    groetjes Dorith

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Dennis,

    Wat bedoel je met die verhoudingen in gelijsuiker?
    Is dit de verhouding pectine/citroenzuur?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Aldo,
    Nee dat is de verhouding van hoeveel vruchten op hoeveel suiker. Met 2 op 1 geleisuiker bedoelen ze 2 delen vruchten op 1 deel suiker. En met 3 op 1 is het dus 3 delen vruchten op 1 deel suiker. Gewone geleisuiker is 1 op 1.
    Groetjes Dennis

    BeantwoordenVerwijderen